07 de febrer 2009

Nacionalisme Vs Xovinisme

CONFERÈNCIA DEL LÍDER DEL PNB A MADRID
Urkullu afirma que la bandera d'Espanya ofèn molts bascos
• Considera que el Rei ha entrat en la precampanya basca
ANA GARBATI
BILBAO (El Periódico: 7/2/2009)

Amb una ensenya d'Espanya al darrere, Iñigo Urkullu va dir ahir a Madrid que la presència de la bandera espanyola al Parlament basc "resulta feridora" per a la majoria dels bascos. Ho va dir després d'apuntar que es tracta d'un emblema "imposat" als sentiments dels que a Euskadi no se senten espanyols i va qualificar d'"absurda" l'obstinació d'obligar les institucions a exhibir-lo.
El president del PNB va subratllar, però, que malgrat sentir-se "només basc", el seu partit no qüestiona el compliment de la legalitat i per això acata la sentència del Suprem que ha obligat a col.locar per primera vegada la bandera d'Espanya a l'exterior de la cambra basca.

Nacionalisme [de nacional]:
m 1 POLÍT Actitud política derivada directament del fet d'atribuir, en un terreny eticopolític, un valor altíssim al fet nacional o a la nació.
Aptitud per mi sana i lògica, i alhora promou l’integració de tots aquells que en vulgui formar part.

Xovinisme [v. xovinista]:
m Excessiva admiració pel propi país, que desfigura la realitat nacional i crea desinterès o fins menyspreu per altres cultures i països.
Aptitud per mi obsessiva i arrogant amb una absoluta manca de respecte, per no incloure paraules majors, envers tot el teu voltant que pensi diferent a tu.

És cert que els seguidors del PNB (PNV amb castellà) apel•len al context històric dels inicis del nacionalisme basc independentista promulgat per Sabino Arana (us recomano la seva lectura en diferents punts de vista per treure la vostra pròpia conclusió), però, si hem d’apel•lar sempre als fets històrics, i a la memòria històrica, i a tot el que ha estat història... aquesta diu que a la Guerra de Successió va guanyar el bàndol dels Borbóns la monarquia espanyola i la van perdre Els Austries (que miris com t'ho miris, també eren reis), i Catalunya i el País Basc, entre d’altres comunitats, en formen part d’ella, i aquesta monarquia, com totes, té un escut col·locat a sobre de la bandera oficial, i això simbolitza el seu regne (més clar el Barrio Sèsamo); i que les dues Repúbliques alhora van ser molt malament controlades, protegides i perdudes per part dels seus partidaris (que hi farem!). Les derrotes s’han d’assumir, ser mals perdedors tant sol ens fa ser una colla d’amargats de la vida. No cal puntualitzar que tot crim de guerra, injustícia, sumaríssims o qualsevol fet que infligeixi els Drets Humans ha de ser denunciat per seguir el procés, dictamen i pena o rectificació conseqüent.
Hi ha d’altres vies per avançar sense recordar constantment la part del passat que tant sol ens interessa, perquè, si tots reclaméssim tot allò que ens pertany per drets històrics no oblidem que mitja Península, entre elles la Taifa de Tortosa que Lleida en formava part, va estar 700 anys en mans de l'Islam (que també gaudeix del seu nacionalisme tirant cap a xovinisme en molts casos)...
Si ens desfem d'aquest vel de l'història, potser començarem a veure més clar.