22 de gener 2008

Intentar modificar el caràcter d'un home es com insistir a ensenyar a una ovella a tirar d'un carro.

Georg Christoph Lichtenberg

Amb les noves aules d'acollida d'alumnes nousvinguts que el proper curs es volen iniciar com a prova pilot a Reus i Vic, la veritat és que ignoro si els cent experts que s'han manifestat amb contra poden tenir raó o no; el motiu principal es que el que pot començar com la segregació d'uns mesos acabi per esdevenir com a escoles de segregació per aquest col·lectiu per sempre. Ells proposen que segueixi com ara.
Des del meu parer és que si la societat els vols rebutjar ho faran sempre. Ara com no dominen l'idioma es poden trobar apartats i sense ànims d'anar a escola perquè rebutgen un sistema d'ensenyament que no els ensenya res útil al seu parer, per molt que siguin nens, a certa edat és mes difícil l'aprenentatge d'un altra llengua que quan son més petits, i si amb això li sumes companys de classe "fotetes" el fracàs escolar està sentenciat.
Per altra banda es corre el risc que altres grups polítics no tan progressistes i integradors que arribin al poder, aprofitin aquestes escoles d'acollida ja creades per fer els seus "desitjats" guetos marginals on recloure a tots aquells alumnes problemàtics o que fan de mal veure a classe entre els seus fills. Es dura aquesta visió, però, el veure certs DVD no et deixen cap mes altra opció de pensament, son els seus fets els que parlen i els jutgen.
Certament el que pot ser una bona idea per ajudar a aquestos nens a trobar-se be es pot girar amb contra molt ràpid i fer molt de mal. Ignoro si s'ha parlat amb col·lectius d'immigrants per escoltar les seves opinions i/o propostes, però, és un tema força seriós com per dur-lo a terme sense tenir amb conte les dues plates de la balança.
I sobretot sempre s'ha de tenir present que vivim en una societat on la xenofòbia no s'ha de descartar perquè és més fàcil ficar la por al cos que treure-la.