28 de gener 2008

La felicitat general d'un poble resta en l'independència individual dels seus habitants.

José Martí


DEPENDRE


En quant a totes les coses que existeixen en el món, unes depenen de nosaltres, altres no depenen de nosaltres. De nosaltres depenen; les nostres opinions, els nostres moviments, els nostres desitjos, les nostres inclinacions, les nostres aversions; en una paraula, totes les nostres accions.

Les coses que no depenen de nosaltres son: el cos, els bens, la reputació, la honra; en una paraula, tot allò que no és la nostra pròpia acció.

Les coses que depenen de nosaltres son per naturalesa lliures, res pot aturar-les, ni obstaculizar-les; les que no depenen de nosaltres son dèbils, esclaves, dependents, preses de mil obstacles i de mil inconvenients, i completament alienes....

EPICTETO


Si les coses que depenen de nosaltres per naturalesa son lliures, qui ens pot obstaculitzar per aconseguir allò que volem?... si no posem cap mena de resistència per aconseguir allò que no depèn de nosaltres, ningú ens pot obligar mai a fer allò que no volem fer, ni impedir que fem el que volem fer.

Sembla complexe d'entendre perquè el més normal i valent és la lluita, però, si res et poden tirar en cara, i no hi ha cap argument amb contra als teus desitjos, al final s'ha de cedir; com ho van haver de fer amb Gandhi en un altre moment de l'historia amb altres protagonistes amb diferents pensaments i inclinacions.