12 de febrer 2008

Des de quan és un retràs aprendre idiomes?...

Rentant ara el cotxe escoltava la COPE, no, tranquils! no era Losantos, a aquesta hora el que cerques es relax i desconnectar; era la d'aquí a Lleida on el politicòleg Albert Balada (PSC) feia tertúlia junt amb Paco Pínies (PPC) i Ramon Alturo (CDC). Tema del dia, doncs, el dret a triar la llengua amb que volem que els nostres fills siguin educats, i ens han ficat unes paraules dites avui per la presidenta de la Comunitat Autònoma de Madrid Esperanza Aguirre on assegurava que el proper curs qui desitges escolaritzar a Madrid els seus fills amb català ho podria fer... això si, no ha dit res del Euskera, Gallec i, l'estimat pel PP, Valencià.

Sobren les paraules, però, faré una reflexió. Pínies a l'anunci de Chaves que a l'Escola Oficial d'Idiomes d'Andalusia es podria arribar a realitzar classes de Català, ho ha interpretat com un insult a tots els ciutadans als dir-los-hi a la descarada que si volen treballar que estudiïn català i que emigrin cap a Catalunya que ell no pensa fer llocs de treball (deu pensar que tots els que estudien idiomes o fan per marxar del país i guanyar-se la vida a l'estranger, suposo!), en canvi, la proposta d'ella la troba fantàstica, vaja! d'una lògica aplastant!.

I jo dic, posats a reivindicar el nostre dret a decidir, perquè no som més Europeus i oferim l'escolarització amb tots el idiomes oficials de la CEE? també tenen tot el dret els treballadors d'Europa que viuen i paguen impostos aquí a que els seu fills siguin educats amb l'idioma que ells vulguin, o no?...

Potser que fiquem una mica més de seny entre tots i ens pensem les coses dues vegades avanç de fer promeses que son impossibles de complir, més que res, per l'alta despesa econòmica que tot això comporta.

Que l'educació es faci amb la llengua oficial de cada comunitat que son aquestes les que veritablement estan amb minoria i amb perill de passar a ser llengües mortes, i alhora, que qui vulgui per tenir cultura, no pas per anar a buscar treball, tingui l'opció a la seva comunitat d'estudiar les altres llengües que enriqueixen el país.

Me desespera que la gent gaudeixi empobrint els seus coneixements.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Gràcies pel teu comment,

eguellp ha dit...

Hola, permetem fer un incís sobre el meu punt de vista sobre el teu text.

Comparteixo absolutament tot el que has dit, tens tota la raó, però jo matitzaria lo d'aprendre la llengua per enriquir-se en cultura i no per anar a buscar treball.

Crec que les motivacions personals de cadascú per aprendre una llengua, són això, personals.

I trobo tant bé que hi hagi gent que l'aprengui per enriquir-se, com per anar a buscar treball.

Si som realistes, ara mateix ens cal el català per treballar i viure a Catalunya "amb normalitat", i si volem fer-ho a Espanya, el castellà, i per moure'ns per la resta del món, l'anglès.

Clar que hi haurà gent que voldrà aprendre altres idiomes, per les raons que tingui, però jo prioritzaria el fet d'anar a buscar treball abans que el fet de enriquir-se culturalment.

Simplement pel fet que anar a buscar treball dóna calers, i enriquir-se culturalment, doncs no menges si no treballes...

Apa, salut!

Martín L. ha dit...

Gracies Enric per la teva observació, la veritat es que no m'havia adonat del pobre que m'ha quedat l'apartat on dic "no pas per anar a buscar treball", es obvi que el fet d'aprendre llengües també és útil per sortir fora a buscar feina, però, ho volia fer referent a l'afirmació que va fer en Pínies sobres la proposta de Chaves.
De nou et dono les gràcies per ajudar-me a millorar.
Salut.