21 de març 2008

"Txiqui" i quatre companys seus....

Segurament que us bé al cap el nom del representant d'Eurovision Chikilicuatre, significat que es diu que bé de: ximpleria, cosa sense importància. Doncs potser per alguns continuarà significant això per sempre, però, jo ara ho veig d'un altra forma, us explicaré perquè.

Juan Paredes Manot (Txiqui) la matinada del 27 de setembre de 1975 i quatre companys seus, executant la sentència d'un judici sumaríssim, el règim franquista amb un escamot de guàrdies civils voluntaris en el bosc del Vallès Occidental, prop de Collserola, va dur a terme llurs afusellaments.

Tota Europa, dies i hores avanç, es va mobilitzar i les peticions de clemència que plovien, entre elles les del Papa PauVI, no van servir de res; "Franco esta durmiendo y ha ordenado que no se le moleste" aquesta va ser la resposta que va rebre el Vaticà.

Txiqui va deixar escrit com a desitg unes estrofes tretes d'un poema de Che Guevara: (..) no em cerqueu sota terra, sóc vent de llibertat (..), i va morir cantant un altra cançó de ben diferent Eusko Gudariak.

I així van morir les darreres víctimes de Franco, per ells no eren res ni ningú, una cosa inútil, un destorb.

Espero que per vosaltres Txiqui i quatre també signifiqui Història.