19 d’abril 2008

És millor resoldre els problemes per sempre que no pas acabar-los "ara".

Hi ha una dita que ens diu "Mort el gos, s'ha acabat la ràbia", aquesta és una forma de acabar amb el problema "ara", però, tots som conscients que no és cert, que la veritable forma de resoldre el problema és tenir localitzat el poblament del bacil de la ràbia mitjançant una campanya de vacunes i unes normes d'higiene correctes.

Un problema tan sol es pot donar per resolt quan ja no existeixen possibilitats que es creïn conflictes en els valors de la convivència. Sempre que hi hagi algú, per minoritari que sigui, que no es trobi a gust en el dictamen de la solució "al problema" aquest continua essent present.

Al llarg de la història existeixen un munt d'exemples, els més sonats amb solucions de sang i extermini o intent d'aquest, però, que no han estat pas la solució a cap problema, tant sol la creació de nous o, simplement, s'han tapat les vergonyes "perquè semblem els bons". Com el escriptor israelita Amos Oz diu en la seva tesis que per aconseguir la desitjada pau s'ha de destruir al enemic fins i tot amb armament nuclear...:" Què té de dolent ser un poble civilitzat, respectable, amb un passat lleugerament criminal? Això passa a les millors famílies"... Deixant de banda les contradiccions, perquè a un assassí amb serie és difícil que hom el consideri "civilitzat i respectable", aquest autor no ha tingut gens ni mica amb compte la magnitud de la tragèdia produït per l'armament nuclear; recordem que a Txernòbil encara avui en dia no es pot ni tant sol sobrevolar a certa alçada.

Però, de problemes hi ha de molts tipus, no tant sol de domini dels territoris, però, tots, absolutament tots han de ser resolts de la millor manera per tots els éssers vius sense que quedi cap minoria perjudicada, sempre que hi hagi algú que presenti els seus bons arguments que s'oposin a qualsevol solució, el problema no restarà resolt.

És difícil governar al gust de tothom, però, amb el diàleg i escoltant, no és impossible, tant sol cal presentar bons arguments i propostes fonamentades enlloc de crear conflictes per desgastar qualsevol que regenti un govern tot ficant a la ciutadania amb contra mitjançant manipulacions, tergiversacions i cap solució amb una base i un projecte raonable.

Tenim un cert nivell de país i l'estil de fer política típic de conflictes de poble no ens ajuden gens ni mica, un bon polític ha de ser seriós, molt seriós; no ha d'anar pas exaltant les masses per fer veure que està fent molt, això tant sol és tapar les vergonyes perquè no s'ha fet res.