15 de febrer 2010

Guernica, el que me expressa aquesta obra d'art.



Avui m'han enviat un video on es veu el Guernica de Picasso en 3D, però, tot i la bona intenció de la realitzadora del montatge, des del meu parer no es prou fidel al significat del quadre.
Tothom diu que és el bombardeig del poble de Guernica, però, jo d'aquest poble tant sol hi veig el seu nom.
Els experts en art saben prou que Picasso no pintava i prou, que ell utilitzava els seus quadres moltes vegades per fer crítica social (un pintor de grafitis amb molt de classe i genialitat).
Tot tenint de base aquesta idea us exposo el meu parer: el primer que va pintar va ser la dona i el cavall; la dona és Espanya que plora pels seus fills i tot restant sota el toro (la pell de toro) crec que dona suport a la meva hipòtesis. Desprès va ser el cavall i de tots és conegut la devoció que tenia el Franco per anar sempre a cavall (quan va ser pintat encara no hi havien tants monuments eqüestres), aixafada pel cavall desbocat hi ha una persona esquarterada que per mi representa la massacre que va fer sempre al seu pas i, segons ell, protegit per Deu (la làmpada en forma d'ull que hi ha just a sobre el cap del cavall). Però hi ha una finestra per on entra un braç amb un llum i un cap que s'ho mira tot espantat, per mi això és la resta del món que s'esgarrifava del que estava passant i volia donar al poble espanyol un xic d'esperança (això al 1937, desprès ja es va encarregar prou el Hitler de que el món li prestes única i exclusivament a ell tota l'atenció). La mà amb el punyal trencat i del qual floreig una flor, simbolisme més clar imposible: el poble lluitava per la Pau, però, aquesta es va trencar.
La resta dels dibuixos sé que també tenen el seu significat, però, em temo que no sé encara prou del que va passar de debò.
Com ho veieu vosaltres?...

5 comentaris:

Trifó de Vernet ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Martín L. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Trifó de Vernet ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Martín L. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Trifó de Vernet ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.