01 de març 2010

El Valor del Respecte

Com és pot ser respectuós quan és parla d'algun fet tant cruel i entristidor com és la mort d'un familiar en dramàtiques circumstàncies, i a més, que aquesta mort serveixi de alè per algú altre?...
Doncs En Pep Guàrdiola ho ha aconseguit.
Us deixo l'article íntegre publicat avui pel diari online El Periòdico que fins i tot a mi m'ha fet plorar i pensava trobar quelcom diferent, però, un altre cop ens demostra la seva saviesa malgrat la seva jove edat per ser comparat a un savi, tot i que ell no s'ho consideraria mai. Els homes/dones bons tenen aquest do:

1/3/2010 LA TEMPORADA BLAUGRANA|LA GESTIÓ PSICOLÒGICA|LA LLIÇÓ DE L’ANNAPURNA
Guardiola va recórrer a un vídeo de la fallida operació de rescat d’Iñaki Ochoa a l'Annapurna per motivar la plantilla

• El tècnic va convidar a Sant Joan Despí els germans de l’alpinista

JOAN DOMÈNECH
BARCELONA
Un vídeo inspirat en la pel·lícula Gladiator va ser un dels recursos que Guardiola va utilitzar per motivar el Barça en una de les cites estrella de la temporada passada: la final de Roma contra el Manches-ter. Dissabte el tècnic blaugrana va tornar a recórrer a aquest procediment. En una situació molt més prosaica, tant pel moment (jornada 24 de Lliga) com pel rival que tenia al davant. Encara que el Màlaga s’hagués passat tota la segona volta sense perdre.
Però aquesta vegada les imatges no eren una fantasia sortida de Hollywood. Ni tampoc un producte de la ficció cinematogràfica. L’argument es basava en un fet verídic. Dramàtic. I cruel, molt cruel. El vídeo relatava la fallida operació de rescat d’Iñaki Ochoa de Olza, un alpinista navarrès (Pamplona, 29 de maig de 1967) que va morir a la muntanya Annapurna (23 de maig del 2008) després de cinc dies d’agonia. Ochoa havia renunciat a fer el cim a cent metres d’arribar-hi perquè se sentia indisposat. Els metges van afirmar que va patir un edema pulmonar i cerebral.
Ni per terra ni per aire
Durant cinc dies, Horia Balisabanu, un alpinista romanès que l’acompanyava, es va estar al costat seu mirant de mantenir-lo amb vida mentre es mobilitzaven tota mena de mitjans per rescatar Ochoa. Des de Pamplona i al Nepal. Ni per terra, amb una altra expedició d’urgència comandada per l’alpinista rus Denis Urubko i el suís Ueli Steck, alertats pel drama que es vivia, ni per aire. Cap helicòpter va poder superar les greus inclemències meteorològiques per salvar Iñaki Ochoa, que va morir sol en una de les arestes de l’Annapurna (8.091 metres). «La muntanya amb l’índex de mortalitat més alt del món», va explicar ahir Pablo, un dels germans del muntanyenc navarrès, a Catalunya Ràdio.
El programa Informe Robinson (Canal +) va emetre un reportatge d’aquesta epopeia amb un desenllaç tan trist, Guardiola el va veure i va quedar tan commogut que el 18 de febrer passat va convidar els germans Ochoa a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí. Va conèixer de fonts directes l’amarga experiència familiar malgrat l’esforç internacional protagonitzat per 14 homes i una dona durant el rescat. També la van conèixer alguns
jugadors.
I per a tots, en una situació una mica difícil –un mal moment de joc reflectit en una victòria en tres partits–, Guardiola va voler recalcar els valors en què acostuma a aprofundir. Tot i que va haver de precisar els moviments tàctics amb el retoc del sistema que va idear. «Ens ha volgut donar un missatge de solidaritat, de no deixar tirats els companys. Això va bé de veure-ho en qualsevol moment, abans d’un partit o a casa perquè ens demostra que hi ha coses molt dures al món», va afirmar Víctor Valdés al programa Hat trick de Canal 33.
El 9 de Cruyff
L’operació que es va forjar a l’Annapurna és un cant al sacrifici desinteressat i altruista per ajudar el company, posant en risc la pròpia vida. La gespa és molt més tova que les arestes de qualsevol muntanya, i cap futbolista corre el perill d’un alpinista. «El Pep ens ha preguntat com ens podia ajudar», va dir Pablo Ochoa, en referència a l’orfenat de Kàtmandu, un hospital i una escola que el seu germà promovia de construir. «Una de les imatges que recordo d’Iñaki és veure’l de petit amb la samarreta del Barça, amb el 9 de Cruyff a l’esquena», va dir Pablo, després de declarar que tota la família era barcelonista.