07 de desembre 2007

Allò que no prohibeix la llei, ho pot prohibir l'honestitat.

Lucio Anneo Séneca


El diari El País publica avui una entrevista de l'Ariadna Trillas feta a Susan George, que és la líder del moviment per una globalització alternativa; i com a titular ha triat:

"La derecha consigue hacer votar a la gente contra sus intereses"

ARIADNA TRILLAS - Barcelona - 07/12/2007 El País

Pregunta. Describe la hegemonía cultural de la derecha, pero lo que ataca es la incapacidad de reaccionar de la izquierda.

Respuesta. La izquierda tienen mucho que aprender de la derecha sobre su manera de hacer cambiar la ideología y de fabricar lo que yo llamo el sentido común. Debería ir con cuidado, ha olvidado del todo que las ideas tienen consecuencias.


Resulta obvi que es una crítica dirigida cap als EEUU, però, jo diria que no es gaire lluny de l'estil de fer política de la dreta d'aquí.

P. ¿La derecha comunica mejor que la izquierda?

R. Sí. La derecha consigue hacer votar a la gente contra sus intereses. Es extraordinario. En EE UU predominan las políticas comunitaristas y no llevan a ninguna parte. Defender y financiar a los negros, a los latinos, a las mujeres, a los gays, hacerles trabajar para sí mismos... hace que la gente se centre en lo que es en lugar de en lo que puede hacer toda junta. Si yo fuera la derecha, estaría encantada.

El que vindria a dir el mateix, potenciar una societat individualista on cada qual es preocupa de si mateix i la resta que s'espavilin.

Amb aquest objectiu com a meta, potenciar el individualisme, resulta impossible que objectius progressistes com centres d'acollida de persones maltractades, projectes de suport a persones amb dependència, propostes per fer més accessible el dret a un habitatge digne, com fomentar el lloguer o rebaixes en la seva adquisició, o qualsevol altre objectiu que impliqui que tots tenim responsabilitats els uns amb els altres, que no han d'existir exclosos, com la integració dels nous vinguts, qualsevol d'aquest i altres projectes no tindran cap èxit amb el triomf del individualisme defensat per les dretes.

Les esquerres progressistes ho tenim molt difícil; com es pot competir a la manipulació que fan les dretes de les ments de les persones, sent honest, sense voler que els altres no pensin, si les mateixes persones ja estan contentes i realitzades en el seu món particular i irreal?...

Potser si que no ens trobem tant lluny com creiem de l'era Matrix, excepte que no son precisament màquines les que ens volen anular els nostres cervells.