12 de desembre 2007

Quina llàstima que beure aigua no sigui un pecat! Què bona seria llavors!...

Giacomo Leopardi

Aquest matí al nou portal de notícies de la televisió pública catalana www.3cat24.cat llegia la següent notícia:

LES RESERVES D’AIGUA DELS PANTANS ESTAN GAIREBÉ A LA MEITAT QUE L’ANY PASSAT.

Veient l'embassament de la Baells a vista d'ocell es pot comprovar com la sequera guanya cada cop més terreny: on hi hauria d'haver molta aigua, amb prou feines se n'hi veu un fil. Les reserves als pantans que abasten l'àrea de Barcelona estan gairebé a la meitat d'aigua que l'any passat, i l'estany de Banyoles feia dotze anys que no estava tan baix i alguns municipis de la rodalia ja reben aigua amb cisternes. El nivell dels embassaments a la Conca del Ter i del Llobregat ja està per sota del 30%.

Malauradament l’àrea de Barcelona no serà l’única afectada per aquesta sequera. El món de la pagesia ja es comença a ressentir, s’ha de començar a plantar i les garanties que hi haurà collita son molt minses. La resta de Catalunya, per no dir el món, no ho tenen pas gaire més bé.

I què podem fer? Com m’agradaria poder donar solucions a un problema que en una petita part tots hem propiciat a còpia d’anys: tales sense coherència d’arbres, no tenir cura de l’entorn i provocar incendis, abocament de contaminants als rius i aqüífers, no haver fet cas a les nombroses campanyes per part dels governs o grups ecologistes d’estalvi d’aigua... L'home pot destruir la Natura, però, no la pot dominar.

Però, tampoc es qüestió de començar ara una caça de bruixes i anar a la recerca de culpables; es tracta que hem de conscienciar-nos absolutament tots, sense excepcions, i tocar de peus a terra per fer tot allò que està al nostre abast, perquè això no vagi a més.

Ara ja no parlem d’alarmisme propiciat per quatre ecologistes que semblen uns exagerats reivindicant la vida de les cavernes com l’única sana i coherent amb el mediambient, potser si quan van començar a comunicar les seves hipòtesis els hagués fet més cas algú, igual ara no seria tant dramàtica la nostra situació amb general.

L’aigua cobreix 72% de la superfície del planeta Terra i representa entre el 50% i el 90% de la massa dels éssers vius. És una substància relativament abundant….

Segur?... No hem de permetre que aquesta definició formi part de la historia passada de l’humanitat.


1 comentari:

Unknown ha dit...

Bona reflexió, potser arriba tard, no pas part teva, per part de nosaltres l'espècie suposadament més intel·ligent de la terra.