11 de maig 2008

Codi ètic d'un socialista

El socialisme democràtic és tant un projecte polític com una actitud ètica. Els socialistes han de defensar i practicar uns criteris ètics entesos com un moviment de reforma progressista de la societat. En conseqüència, l'activitat política dels socialistes es basa en una concepció del poder polític com a instrument de reforma social, que rebutja la noció del poder pel poder.
El socialista ha de tenir una voluntat irreductible de mantenir una conducta personal íntegra, tant en la seva activitat pública com en la privada, cosa que és una exigència ineludible.
Com a expressió d'aquesta integritat, ha de tenir i practicar una ètica del treball basada en l'esforç personal i en la satisfacció de viure amb el fruit del propi treball.
L'exercici d'un càrrec no és mai un privilegi. Ha de ser sempre un servei als interessos generals i a les persones a les que es representa o governa.

Tot basant-se en els nostre propi Codi Ètic socialista el Molt Honorable Jose Montilla, demana allò que és necessari i consta escrit en l'Estatut de Catalunya per complir la seva obligació envers la societat catalana, l'hagi escollit o no, és el seu deure de treballar per tots, i ho ha de fer amb les condicions optimes i per això cal tenir íntegre el finançament aprovat sense cap demora ni rebaixa. Quin mal és pot trobar en la seva aptitud de bon socialista?.

El Partit no és patrimoni de ningú en particular. Ni tan sols ho és del conjunt dels afiliats. És patrimoni de la societat i, molt especialment, dels amplis sectors que desitgen una societat més lliure, més justa i més fraternal. Els socialistes han d'anteposar els interessos generals als personals, i han de fer prevaler els interesos dels sectors més desfavorits o disminuïts injustament per tal de fer avançar els valors de la llibertat, la igualtat, la solidaritat i la justícia social.

Aquesta setmana la Generalitat ja s'ha vist obligada a tancar l'aixeta dels ajuts cap a persones sense recursos; no és pot governar sota uns ideals si constantment et posen obstacles que ja no haurien de ser. Igualtat i solidaritat no és continuar, quan no cal, agafant més d'un territori per dur-ho a un altre, i menys, quan ja va ser aprovat un finançament desprès del degut estudi i retallada.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Excel·lent reflexió: ètica vs socialisme o el que és el mateix, recordar la triada als nostres companys.

Albert ha dit...

El problema del socialisme és les moltes divegències que hi ha dins aquest moviment.
COm a moviment politic social perfecte....el comunisme,
llavors quin seria el cami del socialiseme. conduir el comunisme?¿?¿
Les fronteres entre certs pensaments són molt primes i confuses, ara una cosa està clara, politiques d'esquerra, és pensar en el poble, ens les societats menys afavories , i deixar de banda els propis o guanys personlals...això ho fa el socialisme català ?¿?¿?¿?

Martín L. ha dit...

Albert, això que he escrit forma part dels Estatuts i el Codi Ètic del PSC, no jutjis a tots els socialistes pel que hagis vist fer a uns quants, d'aprofitats i cares hi ha a tots els partits.
Socialisme no té pas perquè ser sinònim de comunisme, a l'igual que socialisme no és pas sinònim de nacinalistes españols, per molt que n'hi hagi que ho convidin a pensar (i si us plau, no ens comparis amb els nacionals socialistes de Hitler, seria una aberració).
El socialisme català és molt més antic que el PSC, i va ser molt important i clau en la proclamació de les dues Repúbliques; el soialisme català té un altra visió del catalanisme i per això et convido a que vinguis el dia 23 al Institut d'Estudis Ilerdens a les 19 a la presentació del llibre UIDC una idea de Catalunya Aportacions al debat del Catalanime. No és cap apte de partit, està obert a totes les ents i ideologies, en especial les d'esquerres que ens uneix tot; la primera part parla de la segona República i fa menció de tots els partits catalans de l'època amb el degut respecte que és mereixen, la segona part són escrits de gent socialista que volen un catalanisme diferent al nacionalista, però, amb el mateix respecte cap al poble càtalà.
Si t'animes a venir potser no ens veuràs com uns traïdors a la nació catalana per molt que preferim una República Federal.
Gràcies per aportar la teva visió.
Salut.